DISCODORP BERLTSUM: BEGRIP IN NOORD-NEDERLAND

Wat ooit heel gewoon was (iedere week op stap met duizenden in een dorpje op het Friese platteland) is achteraf bekeken best wel heel bijzonder. Sinds eind jaren ’60 werd Berltsum een begrip voor de jeugd. Hier moest je zijn, want hier ging het gebeuren.

In de jaren er op volgend kwamen Nederlandse en internationale artiesten naar het Hemmemaplein in het tweeduizend inwoners tellende dorpje, niet ver van de Waddenkust.

Op zaterdag 13 februari 2021 maakten we vijf uren visual radio vanuit The Friezinn over dié tijd. Die ene avond van de week. Met onder andere DJ Liekele de Jong en Willem Roersma en Johan van Tuinen. Een avond die naar véél méér smaakt.

Op deze pagina houden we je op de hoogte. Meer unieke verhalen, warme herinneringen: Seltsum Berltsum!

Hemmemaplein Berltsum

PIONIEREN IN HET WEEKEND

Willem Roersma was schilder maar startte eind jaren ’60 ook koffiebar ‘Monty-Bar’. Zonder alcohol, met koffie. En trompet. Niet lang na de start werd er ook bier geschonken. Het waren de jaren ’70 van vrijheid en blijheid. Openbaring van tijdsgeest. Met onder andere de gospel van ‘Les Humphries Singers’. Rob de Nijs, The Beatles, Ben Cramer.

Al snel was de Monty-bar een jeugdmagneet. Willem, die ook live trompet speelde in de bar, ruimde een dansvloer in. Er kwam een DJ en op zondagmiddag was hij open. En daarmee een concurrent van de kerken in het dorp die de jeugd ‘s middags liever in de kerk zagen.

Een pionier in het uitgaan. Een scherprechter in de vrijere kijk op de zondagmiddag. Willem: “Ooit hadden wij LUV in de Monty-bar en die staken zich bij mij privé, boven de zaak, in hun showkledij. Patty Brard en collega’s. Dat ging dan gewoon zo. Totdat er een man bij mij de trap opstoof. Die meldde dat hij naar de dames moest. Maar ik vertrouwde het niet en hield hem tegen. Maar hij hoorde erbij, zo pleitte hij met verve. Ik kende hem ook niet. Nooit gezien. Bleek het Ron Brandsteder te zijn. Dus die hoorde er bij….”

FENOMEEN ACHTER DE DRAAITAFEL

De Berltsumer kroeg ‘Hof van Holland’ ging medio jaren ’80 verbouwen. Eigenaar Klaas van Wieren bouwde een Super Disco aan het bestaande café. Een disco paste helemaal die tijd. Binnenin was de nieuwe discovloer verbonden met de eerdere kroeg. Zo ontstond al snel in de volksmond “het nieuwe gedeelte” en daarbij passend: ‘it âlde’.

In dat ‘oude’ stond DJ Liekele de Jong aan de lat voor de muziek. Nu draaide Liekele als Liwwarder wel op meer plekken, zoals Pondarosa Dokkum, Ringo Veenklooster en in tenten in Leeuwarden. Maar dus ook op zaterdagavond in Hof van Holland. Een voorkeursplek voor hem, waar hij afscheid nam met kerst 1999.

Liekele: “Ik draaide het liefst in het buitengebied. Waar het publiek ongedwongener is, je weet wat je krijgt. En dat betaalt zich dan uit. Nadat de deuren van de Super Disco al een tijdje open waren gingen de klapdeuren binnen iets laten open naar het oude gedeelte. Het stroomde al snel bij ons vol… Je had vrij snel een uitstekende sfeer met hossende mensen. Bierkranen gingen open en stopten pas tijdens sluit.

De handtekening van DJ Liekele: een bijzondere set met Van Halen, De Kast, Bryan Adams, Boney M en Havenzangers. Liekele onderscheidde zich ook door het mixen met muziekfragmenten uit Nederlandstalige platen.

 

SMAAKT NAAR MEER?

In een voor de (nacht) horeca zeer lastige tijd vanwege Corona beleefde de stapperstijd in Berltsum op zaterdag 13 februari 2021 een heuse revival! Zo’n 1400 mensen keken mee met de stream! Een karrevracht aan foto’s, verzoekplaatjes en warme herinneringen kwamen los op deze zaterdag.

Van 20:00 – 01:00 uur waren we in de lucht. Veel reacties kwamen los. Alle medewerkers hebben deze avond met veel plezier gemaakt. En nu?

Eerst moeten coronamaatregelen worden afgeschaald. Maar waarom niet een échte reünie? Een dampende massa, APPIE KASSA, tulpglazen, bierkaarten en om 00:00 het Friese Volkslied. Ja, dit smaakt naar meer!

OPROEP

Ben je of ken je een oud-stapper met foto’s? Werkte je vroeger in één van de kroegen in Berltsum? Meld je. We komen graag met je in contact: info@thefriezinn.nl !

INN DE MEDIA

Lees de media terug over deze avond:

Franeker Actueel

Berlikum.com

Stienser

Handig: schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

 

BLIJF OP DE HOOGTE & schrijf je in voor de nieuwsbrief!