Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Openstelling Zodenhuis

13 October 2023 🕒 08:30 tot 17:30

|Recurring Event (See all)

An event every day that begins at 08:30, repeating until 1 November 2031

€3
Stap eens binnen in het Zodenhuis Firdgum

Firdgum ligt op een steenworp afstand van de Waddenherberg! De ontvangst is in het Yeb Hettingamuseum. Het gebouw was een school, maar na de sluiting werd er landbouwhistorie in verzameld. Nu is het een streekmuseum over de archeologie van het Friese terpengebied. En locatie van de replica van een vroeg-middeleeuws Zodenhuis!

Let op: reserveren is (nog) verplicht in verband met Corona. Bel met 06-27148198 voor een reservering.

Het Yeb Hettinga Museum is gevestigd in de oude school van Firdgum. En is een ode aan oprichter Yeb Hettinga (1938-1999) die tijdens zijn leven het schoolgebouw kocht en veel informatie verzamelde over het het voormalige Barradeel en haar landbouwhistorie. Yeb Hettinga kon zijn werk niet voltooien, maar een stichting maakte zijn wens als nog waar.

Universitair project 2013-2015

Het Yeb Hettinga Museum startte in 2013 een bijzondere samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen (RUG): het bouwen van een Zodenhuis. In de middeleeuwen leken grote delen van Friesland en Groningen vaak meer op zee dan op land door de vele overstromingen. Bewoners van deze gebieden bouwden woonheuvels, ook wel terpen of wierden genoemd, waarop ze de overstromingen veilig konden uitzitten. Voor de bouw van hun huizen, gebruikten ze zoden van de kleiige graslanden. Archeologische opgravingen laten zien dat het zodenmateriaal ook werd benut voor dijken, waterputten en gebouwen.

November 2013 is tot grote teleurstelling een groot deel van het Zodenhuis ingestort. Een afschuwelijk gebeuren, na alle arbeid en inzet van alle betrokken. De overblijfselen zijn geïnspecteerd, waaruit bleek dat zodenmuur bij een van de deuropeningen is ingewaterd. Maar het Zodenhuis werd herbouwd. Met de lessen van de bouw van Zodenhuis 1 werd op 6 november 2015 Zodenhuis 2 opgeleverd.

Het Zodenhuis Firdgum maakt deel uit van Terpenland, de route van vier archeologische musea langs de Waddenzee.

Details

Date:
13 October 2023
Time:
08:30 tot 17:30
Cost:
€3
Website:
http://yebhettingamuseum.nl/

Organizer

Yeb Hettingaskoalle
Phone
06-27148198
View Organizer Website

Venue

Zodenhuis Firdgum
Camstrawei 18
Firdgum, 8852 RH Nederland
+ Google Map