Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Kraak van de Kluis: Live thuisbeleving

26 September 2020 🕒 19:43 tot 22:30

€19,43

De kraak van de kluis is een openluchtspel van ‘t Bildt dat we (vanwege Corona) allemaal tegelijk live thuis bekijken. En wel op zaterdag 26 september vanaf 19:43. Wat? 19:43 uur? Ja. Precies.

Hoorspel

Een groep jonge mannen vocht in de oorlog voor onze vrijheid. Bovendien zette verzetsleider Lolle Rondaan de liefde voor zijn Amsterdamse verloofde Riek op het spel. In de theatrale thuisbeleving De kraak van de kluis nemen wij u mee naar de spannende tijd van toen. Bij de De kraak van de kluis is luisteren even belangrijk als kijken. Naast de livestream- en de vooraf opgenomen filmpjes speelt het hoorspel dan ook een grote rol. De tijd van toen wordt verder opgeroepen door een jutezak met daarin o.a. een recept uit de jaren veertig en een stappenplan voor de theatrale thuisbeleving.

Tickets & Beleving

De organisatie moedigt iedereen aan om niet alleen te kijken thuis, maar in klein gezelschap. Het zou speciaal interessant kunnen zijn om samen met een oudere of juist een jongere generatie te kijken, de ouders/kinderen bijvoorbeeld. Maar met vrienden of geliefden kan uiteraard ook! Bestel dus ook een kaart voor hen. Daarmee steun je dit initiatief en genereren wij de inkomsten die we nodig hebben om deze bijzondere avond voor u te maken.  De beleving is in principe gericht op volwassenen en eventueel geschikt vanaf 13 jaar, maar niet voor jongere kinderen.

Bestel hier: https://www.dekraakvandekluis.nl/tickets voor € 19,43 per persoon.

Achtergrond en productie

Hein Jaap Hilarides heeft de afgelopen jaren gewerkt aan een roman waarin de Tweede Wereldoorlog centraal staat. Het verhaal speelt zich voor een groot deel af op het Bildt en tijdens de research voor zijn boek kwam hij veel te weten over wat er zich in die jaren in de gemeente heeft afgespeeld. Een van die dingen was de overval op het bevolkingsregister. De gedachte aan een theaterstuk op de plek van de overval drong zich aan hem op en liet hem niet meer los. 2020, het jaar van 75 jaar vrijheid, was een gelegenheid om dit indringende oorlogsverhaal te brengen.

Het stuk gaat over onderdrukking en wat je tegen onrecht kan doen. Los van jezelf, vanuit een ideaal. Het is geen commerciële productie, het is een productie die is gemaakt om ons te helpen herinneren. De jonge verzetsgroep van Liauckamastate verrichtte belangeloos een daad van verzet tegen de onderdrukkers. 

Opdat wij niet vergeten …

De makers

Schrijver: Hein Jaap Hilarides

Regie: Sjoeke Marije Wallendal

Film: Noorderlicht Film (Henk Penninga, Wieke Mollema)

Bestuur uitvoerende stichting: Theunis Jensma, Tineke de Boer, Aaltje Reitsma-Wassenaar

Grafische vormgeving: Monique Dijkstra

Productieleider/marketing: Selma Bierma

Regie-assistent/marketing: Selma Ebbens

Venue

Thuis
Oudebildtdijk 1226
Westhoek, Friesland 9075 NR Nederland
+ Google Map
View Venue Website