GRACELAND – PAUL SIMON

16 & 19 MEI 2024

Na twee succesvolle en uitverkochte avonden in februari, gaat deze Westhoek Sessions in reprise!

Onverschrokken nam in 1986 de Amerikaanse singer-songwriter het album Graceland op in Johannesburg, Zuid-Afrika. Midden in een culturele boycot vanwege de rassenscheiding en de Apartheid. Simon hat net een depressie achter de rug en klaarde op van de Afrikaanse ritmes, de zwoele zomermuziek. Het resultaat: één van de beste albums allertijden: Graceland.

Begin februari speelt de Friese artiest Kaspar de 9e Westhoek Sessions in Waddenherberg The Friezinn.

OVER KASPAR

Als jongen van 10 was Kaspar (Wiebe Kaspers, Jorwert, 1990) al verliefd op de stemmen van Simon & Garfunkel. Songs van Paul Simon ploos hij van begin tot eind uit. Graceland staat nog altijd in zijn top 5 van fijnste albums.

Kaspar zelf begon zijn muzikale carrière op zijn 6e achter de piano. Hij slaagde in 2011 voor de piano jazz&pop opleiding aan het ArtEZ conservatorium. In 2015 ging hij op tournee met Syb van der Ploeg, zanger en frontman van de populaire band De Kast. Met zijn band WIEBE nam Kaspers drie albums op. Onder de naam Kaspar bracht hij onlangs een live album uit. In september 2023 opende hij de Agrarische Dagen in Franeker. Afgelopen december was hij op 3FM en een week lang op NPO Radio 5 te horen.

DRIE GANGEN + WELKOMST DRANKJE

De avond begint met de inloop om 18:00 uur. En een speciaal Rooibos welkomstdrankje!

VOOR

Bunny chow
Een Afrikaanse curry van lokale aardappelen, kidneyboontjes, tomaten en ui in een stokbroodje (bun). Smaakt naar gember en koriander.

HOOFD

Traditionele bobotie
De Zuid-Afrikaanse pie met lokaal gehakt, sperziebonen, mangochutney en abrikozen. Geserveerd met rijst.

NA

Malva pudding
Een zoete cake met een smeuïge saus van slagroom, roomboter en suiker

De kosten zijn € 62,50 per persoon.
Exclusief drankjes.

RESERVEER VOOR DEZE WESTHOEK SESSIONS

Westhoek Sessions Graceland
Ik reserveer voor
Dit is een voorlopige reservering

* = Deze velden zijn verplicht

TRACKLIST GRACELAND

De tracklist van het album ziet er als volgt uit:
(met achter de tracks de andere schrijvers van de song)

A-kant
1. “The Boy in the Bubble” Forere Motloheloa, Paul Simon 3:59
2. “Graceland” Simon 4:48
3. “I Know What I Know” General MD Shirinda, Simon 3:13
4. “Gumboots” Lulu Masilela, Jonhjon Mkhalali, Simon 2:44
5. “Diamonds on the Soles of Her Shoes” Joseph Shabalala, Simon 5:45

B-kant

6. “You Can Call Me Al” Simon 4:39
7. “Under African Skies” Simon 3:37
8. “Homeless” Shabalala, Simon 3:48
9. “Crazy Love, Vol. II” Simon 4:18
10. “That Was Your Mother” Simon 2:52
11. “All Around the World or the Myth of Fingerprints” Simon 3:15

BETEKENIS VAN HET ALBUM

“Midden in het euforische gevoel in de studio herinnerde je je eraan dat je in een ongelooflijk gespannen raciale omgeving leeft, waar de wet van het land apartheid was” zei Simon over de donkere muzikanten die vanwege de avondklok niet naar huis mochten, ‘s nachts na de opnamesessies. Paul Simon was in het Zuid-Afrika van de Apartheid beland nadat hij een tape geluisterd had met Afrikaanse straatmuziek. Na twee minder succesvolle solo albums, een breuk met zijn ex en een verslechterde relatie met zijn voormalige compagnon Art Garfunkel besloot Simon een vrolijke plaat op te nemen. Aan de hand van de tape werden er in Johannesburg opname sessies gepland.

Herling

Na de opnames in Afrika vervolgde de voltooiing van de plaat met Amerikaanse muzikanten als Linda Ronstadt , de Everly Brothers , Good Rockin’ Dopsie and the Twisters en Los Lobos. Het werd een album met een mix van genres, zoals pop , rock, a capella, zydeco, isicathamiya en mbaqanga. Daarmee verbond Graceland de Amerikaanse muziek met zijn Afrikaanse roots. De muziek zou nooit politiek zijn, maar pop. Zodat er gesproken werd over de heling tussen culturen.

Succesplaat

Een complexe plaat, die swingt en tegelijk meerdere culturele verschillende overbrugt. Een tijdloos album dat in 1987 de Grammy won voor Album van het jaar. En de prijs binnen haalde voor beste internationale soloartiest tijdens de Brit Awards in 1987. In 2012, tijdens het 25-jarig jubileum kwam de documentaire uit: ‘Under African Skies’  waarin teruggeken op het succes van Graceland.