JOSHUA TREE – U2

26, 27 JANUARI 2024

Dit ongelofelijk album uit de jaren ’80 vormde voor de Ierse band U2 de internationale doorbraak en is met recht één van de beste albums van dat decennium. Gospel, Rock, Blues en Folk in 60 minuten op de plaat gezet, met een aantal klassiekers die de band tijdens ieder wereldtournee nog speelt tijdens haar live shows.

Band:
Thomas Schiphof (Franeker) – zang/percussie/piano
Rob Teakema (Harlingen) – gitaar
Djimmer Vos (Heerenveen) – basgitaar

U2 maakte het album tegen een wereldorde met grootschalige armoede in Afrika (denk ook aan Live Aid ’85), (post) revolutie in Nicaragua, El Salvador en Argentinië en naar hun eigen zeggen ‘de hebzucht’ van het Amerika van Reagan. Hun reactie werd ‘The Two America’s’, dat uiteindelijk in 1987 uitgebracht werd als: The Joshua Tree.

OVER THE BAND

Thomas, Rob en Djimmer spelen The Joshua Tree voor het eerste als trio. Toch kennen Thomas en Djimmer elkaar al bijna 15 jaar. Ze speelden als ritmesectie bij verschillende bands en orkesten en tijdens hun conservatoriumtijd in de progressieve rockband met eigen nummers die Thomas schreef.

De coronacrisis gaf Thomas de ruimte om zich naast drummer ook als zanger te ontwikkelen onder andere door zangles van Bart Schwertmann (Kayak).

Bij die concerten tijdens de Agrarische Dagen in Franeker leerden Djimmer en Thomas Rob Teakema kennen. Rob scoorde begin jaren ‘80 met zijn band Fruitcake een grote hit in Nederland en België en tourt vervolgens jaren door heel Europa en Japan.

DRIE GANGEN + WELKOMST DRANKJE

Het menu:

VOOR

Irish Flag
avocado mousse – Bildtse geitenkaas mousse – zoete aardappel
geserveerd met een krokantje van Stokalde, Fryske kaas.

HOOFD

Irish Stew
Het traditionele Ierse gerecht
vega variant aanwezig!

NA

Irish Coffee Trifle
Een romige en zoet toetje is opgebouwd in laagjes, met onder andere cake, room, koffie en….whiskey! Alcoholvrije variant is aanwezig.

De kosten zijn € 62,50 per persoon.
Exclusief drankjes.

RESERVEER VOOR DEZE WESTHOEK SESSIONS

Westhoek Sessions The Joshua Tree
Ik reserveer voor
Dit is een voorlopige reservering

* = Deze velden zijn verplicht

TRACKLIST THE JOSHUA TREE

De tracklist van het album ziet er als volgt uit:

A-kant
1. “Where the Streets Have No Name” 5:38
2. “I Still Haven’t Found What I’m Looking For” 4:38
3. “With or Without You” 4:56
4. “Bullet the Blue Sky” 4:32
5. “Running to Stand Still” 4:18

B-kant

1. “Red Hill Mining Town” 4:52
2. “In God’s Country” 2:57
3. “Trip Through Your Wires” 3:33
4. “One Tree Hill” 5:23
5. “Exit” 4:13
6. “Mothers of the Disappeared” 5:12

BETEKENIS VAN HET ALBUM

De naam komt van de Joshua Trees in Zuidwest-Ameria, de Yucca brevifolia. De band raakt enthousiast over de religieuze betekenis van de boom: vernoemd naar de profeet Joshua, omdat de takken lijken op opgeheven handen in een gebed.

Woestijn

U2 haalt voor dit album hun inspiratie uit de grote open ruimte van de Amerikaanse woestijn. “De woestijn was voor ons immens inspirerend. De meeste mensen denken dat het een soort van onvruchtbare plaats is, wat natuurlijk waar is. Maar in de juiste gemoedstoestand is het ook een zeer positief beeld, omdat je juist iets kunt doen met het lege canvas van de woestijn”, vertelt basgitarist Adam Clayton.