JOHN WESLEY HARDING – BOB DYLAN

19 mei 2023 18:00 uur
Piet Kok & Roelof Reineman spelen op vrijdag 19 mei 2023 het album John Wesley Harding van Bob Dylan. Het kwam uit in december 1967 en was een grote verrassing na de energieke rockplaten Highway 61 Revisited en Blonde on Blonde.

1967 was een bijzonder jaar voor Bob Dylan. Hij herstelde
van een motorongeluk uit het jaar ervoor, daarnaast was het de Summer of Love. Tijdens zijn herstel veranderde Dylan niet alleen zijn gedrag, maar ook zijn overtuiging.

Met deze plaat keerde hij terug naar zijn roots met een centrale rol voor akoestische gitaar en mondharmonica met sobere begeleiding van bas en drums. Vanwege de vele Bijbelreferenties wordt dit wel het eerste religieuze rockalbum genoemd. Bekend van onder andere het nummer All Along the Watchtower, dat later gecoverd werd door Jimmy Hendrix.

Deze avond is een reprise van de (succesvolle!) editie van mei 2022.

DRIE GANGEN & WELKOMSTDRANKJE

De keuken van The Friezinn laat zich telkens inspireren door de muziek en het thema van het album. Het menu volg nog.

Om 18:00 uur is deinloop, om 18:30 starten we. De Westhoek Sessionsavond is avondvullend.

De kosten zijn € 49,- per persoon.
Exclusief drankjes.

RESERVEER VOOR DEZE AVOND

Westhoek Sessions John Wesley Harding
Voor deze dag wil ik graag reserveren

* = Deze velden zijn verplicht

TRACKLIST JOHN WESLEY HARDING

De tracklist van het album ziet er als volgt uit:

A-side
1. “John Wesley Harding” 2:58
2. “As I Went Out One Morning” 2:49
3. “I Dreamed I Saw St. Augustine” 3:53
4. “All Along the Watchtower” 2:31
5. “The Ballad of Frankie Lee and Judas Priest” 5:35
6. “Drifter’s Escape” 2:52

B-side
1. “Dear Landlord” 3:16
2. “I Am a Lonesome Hobo” 3:19
3. “I Pity the Poor Immigrant” 4:12
4. “The Wicked Messenger” 2:02
5. “Down Along the Cove” 2:23
6. “I’ll Be Your Baby Tonight” 2:34

OVER PIET EN ROELOF

Piet Kok (zang, gitaar en mondharmonica) en Roelof Reineman (gitaar, slide gitaar) zijn beide al vele tientallen jaren in de Friese muziekscene bezig met country, traditionele blues en folksongs.

Piet Kok heeft in vele bands gespeeld zoals Farmer’s Union en Irolt en heeft als solo artiest diverse platen en cd’s uitgebracht. Roelof was jarenlang gitarist in The Hangouts die een aantal cd’s, waaronder The Rolling Stones in het Fries, hebben gemaakt.

En uitermate vertrouwd met de muziek van Bob Dylan.

BETEKENIS VAN HET ALBUM

In een jaar waarin psychedelica de populaire cultuur domineerden, werd John Wesley Harding met een agrarisch thema als reactionair gezien. Criticus Jon Landau schreef in Crawdaddy! magazine, “Om een ​​album van dit soort uit te brengen temidden van Sgt. Pepper , Their Satanic Majesties Request , After Bathing at Baxter’s , moet iemand veel vertrouwen hebben gehad in wat hij aan het doen was… Dylan lijkt geen behoefte te hebben om te reageren op de overheersende trends in de popmuziek helemaal niet. En hij is de enige grote popartiest over wie dit kan worden gezegd.” 

De status van John Wesley Harding is blijven groeien. Nog in 2000 schreef Clinton Heylin : “John Wesley Harding blijft een van Dylans meest duurzame albums. Nooit had Dylan zo zelfbewust een album-als-een-album geconstrueerd.”