Iedere zondagmiddag warm eten! Sneinnsmiel is onze draai aan het Iers-Britse Sunday Roasts. Familiair, gezellig en gewoon gezond!

Iedere zondag vanaf 12:30 uur! Telkens € 13,50 per persoon.

Onze sneinsmielen

zondag 27 maart 2022

  • Ramen met boerenkool & Shiitake paddestoelen.

De traditie van de ‘Sunday Roasts’

Het traditionele Sunday Roast komt oorspronkelijk uit Engeland en is een maaltijd voor na een kerkdienst op zondag. In heel Europa gebruikelijk maar de Sunday Roast die we maken bij The Friezinn is er eentje met een Engelse draai aan de ingrediënten.

Omdat rooms-katholieken en anglicanen zich traditioneel onthielden van het eten van vlees op bepaalde dagen van de week, werd de Sunday Roast gezien als een feest omdat alle vlees en zuivel op zondag kon worden geconsumeerd.

Er wordt aangenomen dat het Sunday Roast voor het eerst tot stand kwam tijdens het bewind van koning Hendrik VII in 1485. Koninklijke lijfwachten stonden bekend als ‘beefeaters’ vanwege hun liefde voor het eten van geroosterd rundvlees. Er is een andere theorie dat de Sunday Roast werd gemaakt in de middeleeuwen, toen de dorpsknechten de schildknaap zes dagen van de week bedienden. Op zondag, na de kerkdienst, verzamelden lijfeigenen zich in een veld om de gevechtsoefeningen door te nemen. Als ze goed presteerden, werden ze beloond met geroosterde ossen.

Tijdens de industriële revolutie stopten mensen, voordat ze naar de kerk gingen, een stuk vlees in hun oven, samen met groenten en aardappelen. Toen ze terugkwamen van de kerkdienst, zou hun maaltijd in de loop van de tijd langzaam gekookt en klaar zijn om te eten. Sappen van het gerecht werden gebruikt om jus te maken, die over de maaltijd werd gegoten. Armere gezinnen zouden geen luxe hebben zoals open haarden of ovens, dus hun zondagse braadstuk zou op weg naar de kerk worden afgeleverd bij een plaatselijke bakker om te koken. Het zou worden gekookt in de broodovens van de bakkerij, omdat er op zondag geen brood werd gebakken.

Een traditioneel kenmerk van de Sunday Roast is de Yorkshire pudding. Historisch gezien werden Yorkshire puddingen niet geserveerd naast het vlees van het gebraad zoals ze nu zijn. In plaats daarvan werden ze geserveerd als voorgerecht met veel jus voor de hoofdmaaltijd. De puddingen werden zo geserveerd omdat men hoopte dat ze zouden helpen om mensen te vullen zodat ze niet zoveel vlees zouden eten tijdens het hoofdgerecht (wat verdere kosten voorkomt). Traditionele garnering bij een zondagsgebraad zijn onder meer geroosterde aardappelen, geroosterde pastinaak, bloemkoolkaas en groenten zoals wortelen, kool en groenten. Dit alles wordt afgemaakt met veel jus, meestal gemaakt van de vleessappen.

GEEF JE OP VOOR HET SNEINNSMIEL

Sneinnsmiel
Met hoeveel mensen kom je?
Welke zondag kom je?