Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Op deze dag: Poerdersramp

25 september

|Terugkerend Evenement (Bekijk alle)

An event every year that begins at 00:00 on day 25 of september, repeating indefinitely

Gratis

Op deze dag, 25 september 1932, verdronken vier sportvissers op de Waddenzee bij Koehool en Westhoek. We staan vandaag stil bij deze poerdersramp. Om 17:00 uur leggen we bloemen bij het monument.

In totaal acht hobbyvissers uit Leeuwarden kregen snel te maken met een plots opkomende storm, met rukwinden en hoge golven. Hun drie ongemotoriseerde huurbootjes maakten water. Vlak voor de kust stonden deze poerders doodsangsten uit. Voor lokale bewoners was het direct zaak om de inwoners van de Friese hoofdstad te redden.

Volgens het verhaal van de poerdersramp lukte het een half uur later na meerdere pogingen om de twee in de reddingsboot te krijgen. Men zocht verder, naar de derde boot, eveneens met twee scharvissers. Niet veel later werd deze gevonden: leeg! Later zouden deze twee Leeuwarder poerders levenloos aanspoelen, één in de buurt en de andere, de 28-jarige Jacob Verf, op Ameland.

Desondanks verwoede reddingspogingen hebben de volgende namen het leven gegeven:

Schoenmaker Hendrik Radelaar (34 jaar), Caféhouder Jacob Verf (28 jaar), Kapper Bruin Barendsma (43 jaar) en Bakkersknecht Bernardus Tromp (28 jaar).

Lees hier meer over de poerdersramp.

Gegevens

Datum:
25 september
Kosten:
Gratis

Organisator

The Friezinn
Telefoon:
0518 853725
E-mail:
reserveren@thefriezinn.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Kwelder Westhoek
Zeedijk Westhoek
Westhoek, Friesland 9075 NR Nederland
+ Google Maps