Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Op deze dag: Poerdersramp

25 September 2020

|Recurring Event (See all)

An event every year that begins at 00:00 on day 25 of September, repeating indefinitely

Free

Op deze dag, 25 september 1932, verdronken vier sportvissers op de Waddenzee bij Koehool en Westhoek. We staan vandaag stil bij deze poerdersramp. Om 17:00 uur leggen we bloemen bij het monument.

In totaal acht hobbyvissers uit Leeuwarden kregen snel te maken met een plots opkomende storm, met rukwinden en hoge golven. Hun drie ongemotoriseerde huurbootjes maakten water. Vlak voor de kust stonden deze poerders doodsangsten uit. Voor lokale bewoners was het direct zaak om de inwoners van de Friese hoofdstad te redden.

Volgens het verhaal van de poerdersramp lukte het een half uur later na meerdere pogingen om de twee in de reddingsboot te krijgen. Men zocht verder, naar de derde boot, eveneens met twee scharvissers. Niet veel later werd deze gevonden: leeg! Later zouden deze twee Leeuwarder poerders levenloos aanspoelen, één in de buurt en de andere, de 28-jarige Jacob Verf, op Ameland.

Desondanks verwoede reddingspogingen hebben de volgende namen het leven gegeven:

Schoenmaker Hendrik Radelaar (34 jaar), Caféhouder Jacob Verf (28 jaar), Kapper Bruin Barendsma (43 jaar) en Bakkersknecht Bernardus Tromp (28 jaar).

Lees hier meer over de poerdersramp.

Details

Date:
25 September 2020
Cost:
Free

Organizer

Team The Friezinn
Phone
0518 853725
Email
reserveren@thefriezinn.nl
View Organizer Website

Venue

Kwelder Westhoek
Zeedijk Westhoek
Westhoek, Friesland 9075 NR Nederland
+ Google Map