Martabak & Balinese kunst op het Bildt

“Het was een hutje met asbestplaten op het dak, toen we het kochten”, zeiden de nieuwe eigenaren Cor en Agus. Ze verhuisden in 1995 van Nij Altoenae, een dorp verderop, naar de Westhoek.

Agus was in 1992 vanuit Indonesië naar Nederland gekomen. In Nij Altoenae was hij al begonnen met het verkopen van ijs, maar toen ‘De Majoor’ te koop kwam te staan had Cor gezegd: “Jij kan goed koken, we beginnen een café-restaurant.”

Jij kan goed koken, we beginnen een café-restaurant.”

INDONESIE OP HET BILDT

Terecht, want volgens de partners (de buren hebben het altijd over ‘de jongens’) ging het eethuis direct lopen. Het duurde niet lang voordat er flink verbouwd werd. In 1998 creëerden zij een ruimte achter het café en ze moderniseerden de keuken.

Tot 2016 kookte Agus met veel succes Indonesische gerechten, zoals de martabak (een Indonesische pannenkoek) en rijsttafels, voor gasten uit binnen- en buitenland. Gaya Indonesia (‘Indonesische stijl’) werd een begrip: een stukje Indonesië op het Bildt.

Uit het Friesch Dagblad, 29 augustus 2016 foto Jacob van Essen
Gaya Indonesia Westhoek
Leeuwarder Courant, 21 augustus 2018 Foto Jan Spoelstra

De restaurantbezoekers zaten meer en meer te eten tussen Indonesische kunst. Een echte smaakmaker. De partners kochten de Boeddhabeelden, meubels, terracottabeelden, rechtstreeks in en trokken daarvoor naar Bali, Java, Sumatra, Kalimantan, Papua en Lombok.

“Minsken rûnen nei de kofje mei in byld ûnder de earm de doar út.”

Allemaal fairtrade. Een grote collectie terracottabeelden bestelden zij lokaal bij slachtoffers van een aardbeving. De verkoop van kunstartikelen verliep goed. “Minsken rûnen nei de kofje mei in byld ûnder de earm de doar út.”

Na een respectabele periode van 25 jaar ondernemen verkochten zij het café-restaurant, maar de verkoop van Balinese kunst blijft doorgaan, vanuit een winkel in Berltsum.

Gaya Indonesia Westhoek
Gaya Indonesia Westhoek

DEEL DIT VERHAAL:

MEER STREEKVERHALEN

PAVILJOEN WESTHOEK 1963 – 1990

Pionieren met toerisme op de Westhoek Eind juli 1963 openden Piet Pietsies Stienstra en zijn...

Lees meer...
EEN GOLF VAN ONRUST

Toen ze in 1889 stoottroepen naar de Westhoek stuurden Je zou met een beetje fantasie...

Lees meer...
RESTAURANT DE MAJOOR 1990 – 1994

Van Indische Rijsttafel tot Grote Jo In 1994 strijkt oud-marineman Hans Cappon met zijn vrouw...

Lees meer...
POERDERSRAMP: VIER DODEN OP ZEE

1932: Zware septemberstorm overvalt Scharvissers uit Leeuwarden Minimalisme was al heel lang een way of...

Lees meer...