Van Indische Rijsttafel tot Grote Jo
In 1994 strijkt oud-marineman Hans Cappon met zijn vrouw Tiny neer in de Westhoek. Als marinier kreeg Hans met 47 jaar ‘functioneel leeftijdsontslag’, maar hij was nog lang niet klaar met werken!

Hij kocht het café en zette de tekst ‘DE MAJOOR’ boven de deur. Volgens Hans was het direct raak. Z’n tent trok een mix van mensen. Bekend, onbekend, man, vrouw.
Liefhebbers en stille genieters….
Qua sfeer ging het er soms stevig aan toe: hard bier drinken, luidruchtig publiek, maar een prima omzet.
GROTE JO
Hoogtepunten waren de avonden met streekartiest Jurjen ‘Grote Jo’ Osinga. Die liet op gezette momenten zijn broek zakken. ‘De Majoor’ stond al snel bekend als een illuster café op een unieke plek.



BLAUWE HAP
Ondertussen maakte Hans van De Majoor een restaurant. Hij gebruikte zijn ervaring als marinekok voor het maken van rijsttafels. Achter het café-restaurant kwamen caravans te staan voor de gasten. De rijsttafels trokken de aandacht, gasten kwamen van heinde en verre om hier in de Westhoek de blauwe hap te eten.
Helaas, het huwelijk van de ex-majoor rammelde.
Helaas, het huwelijk van de ex-majoor rammelde. En dat zorgde voor een flinke stok tussen de wielen. Op het hoogtepunt van een dolle avond stapte Tiny het café binnen; ze sloot de boel en zette de verhoudingen op scherp.


Hans Cappon met André van Duin op Eagle beach Aruba in 1988. Bron: Marinehabla.nl
“Ik ben geen financieel genie”, zei Hans eerlijk.
Er bleef weinig over. Na vijf jaar werd De Majoor verkocht. “Het is gegaan zoals het is gegaan. Na mijn onderzeedienst was dit mijn mooiste tijd”, aldus Hans.
Na mijn onderzeedienst was dit mijn mooiste tijd”,